Työsuhteessa vai yrittäjänä

(28.05.17) Suurimpien laskutuspalveluyritysten asiakkaiden siirtäminen yel-vakuutuksen piiriin ja ns. kevytyrittäjyys on ollut kovasti julkisuudessa kevään aikana. Keikkaliksa.comin eläkevakuutusyhtiö ei ainakaan vielä ole ilmoittanut lopettavansa tyel-maksujen vastaanottamista ja jatkamme toistaiseksi entiseen tapaan, jotta tähän muutokseen liittyviin suurimpiin ongelmiin löydetään joku säällinen ratkaisu.
Jos bändin jäsenet ovat päätyössä jossain muualla ja soittaminen on pikemminkin harrastus, ei mielestämme ole juuri ongelmia suuntaan tai toiseen. Tällä hetkellä keikkaliksa.comin kautta maksetut keikkapalkkiot ovat kartuttaneet työeläkettä siinä missä ‘normaali’ siviilityökin. Jos muusikko siirtyy yel-vakuutuksen piiriin, jää keikkaliksa.comin pidättämä ja tilittämä tyel-maksu pois ja palkaksi sen verran enemmän verotettavaa tuloa. On syytä huomata, että käteen jäävä palkka ei suinkaan kasva eläkemaksun verran, koska eläkemaksun osuus on verotuksessa vähennyskelpoinen erä.
Työeläkettä keikkapalkkioista kertyy vain, jos keikkatyöläinen ottaa yel-vakuutuksen. Yel-vakuutuksen ottaminen on jokaisen omalla vastuulla ja vakuuttaminen on pakollista vasta 7645,25 €/v keikka- ym palkkioiden ylittymisen jälkeen.
Toinen ryhmä, jolle suurempaa ongelmaa yel-vakuutuksen piiriin siirtymisestä ei ole, ovat päätoimiset muusikot, joille kertyy keikkapalkkioita vuoden mittaan toistakymmentätuhatta euroa. Heidän on otettava yel-vakuutus, jossa työtuloksi on sovittu vähintään 12564,00 euroa. Tuolla minimityötulolla myös yel-vakuutetut voivat liittyä työttömyyskassan jäseniksi ja päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin.
Ongelmallinen joukko tässä muutoksessa on se, joka keikkailee satunnaisesti ja on muuten hoitovapaalla, työttömänä tai elää muuten enemmän tai vähemmän sosiaaliturvan varassa. Jos tästä porukasta tehdään väkisin kevytyrittäjiä, näyttää olevan hyvinkin perusteltu huoli, että he tipahtavat samalla työttömyys- ja muun sosiaaliturvan ulkopuolelle.
Tätä asiaa yritetään parhaillaan selvitellä useammallakin taholla ja siksi jatkamme toistaiseksi kaikkien osalta tyel-vakuutuksen piirissä. Vakuutettujen osaltahan tässä ei ole mitään ongelmaa, koska tyel-vakuutus on voimassa ja maksut on tilitetty eläkevakuutusyhtiöön.
Toivottavasti tämä pohdinta valaisi edes vähän tilannetta, jossa nyt taiteillaan.