Nettopalkka, bruttopalkka, laskutushinta

Keikkaliksa.com hoitaa laskutukset ja maksaa palkat kuten ‘normaaleissakin’ työsuhteissa. Laskutushintoihin sisältyvät siis myös kaikki työnantajakulut eli työeläkemaksut sekä lakisääteiset vakuutukset.

Työnantajakulujen ja laskutuspalkkion vähentämisen jälkeen saadaan bruttosumma, josta sitten maksetaan palkat ja kustannuskorvaukset. Tässäkin yhteydessä on hyvä huomauttaa, että verottomia kustannuskorvauksia voidaan maksaa vain palkan lisäksi ja niin, että ne on eritelty laskulle erikseen.

Bruttopalkasta vähennetään vielä kunkin palkansaajan henkilökohtaisen veroprosentin mukainen ennakonpidätys sekä palkansaajan osuus työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksusta. Useasti palkansaajana jää keikasta käteen vähemmän kuin vaikkapa muodikkaasti kevytyrittäjänä. Toisaalta ei se yrittäjästatuskaan aina niin herkkua ole, kuten monet korona-ajan kokeneet voivat kertoa.

Tässä pari esimerkkilaskelmaa käteen jäävästä summasta

Laskutushinta (alv 0%)1500,00
Toimistokulu50,00
Työnantajamaksut290,00
Tasajako neljälle290,00
Ennakonpidätys kaikilla 20% (esim.)58,00
Työntekijän osuus eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista24,80
Käteen jokaiselle neljälle207,20
Taulu 1: Neljä soittajaa kotipaikkakunnalla, ei kustannuskorvauksia.
Käteen jää siis tässä tapauksessa yhteensä 828,80 € eli hieman yli puolet laskutushinnasta.
Laskutushinta (alv 0%)1500,00
Toimistokulu55,00
Työnantajamaksut222,00
Tasajako neljälle, kulukorvaukset sisältyvät osuuteen305,75
Käteen nettona kuljettajalle (enn.pid. 20%)276,41
Käteen jokaiselle muulle (enn.pid. 20%)231,02
Taulu 2: Neljä soittajaa reissussa, kaikille yksi päiväraha, yhdelle 500 km:n kilometrikorvaukset.
Tasajako, kulukorvaukset sisältyvät osuuteen.
Käteen jää yhteensä 969,47 €.

Jokainen tapaus on vähän erilainen, mutta jos veroprosentti on 25, niin ainakaan kovin paljoa ei joudu pettymään, jos odottaa näkevänsä pankkitilillä puolet laskutushinnasta. Lisäksi on tullut kerryttäneeksi hitusen työeläkettä vanhuuden varalle ja ansiosidonnaisen työssäoloehtoa seuraavaa kurimusta varten.